Untola

Vuonna 1897 Vähämäen kupeeseen rakennetulla talolla on ollut vaiheikas historia. Leipomo toimi siinä 1800–1900-lukujen vaihteessa, ja myynnissä oli myös elintarvikkeita kuten kahvia ja mausteita. Sisäänkäynti oli Kanainkujan puolelta. Seuraava asukas, käsityönopettaja Ida Kauppila, piti ompelimoa kotonaan 30-luvulta 40-luvun lopulle asti. Sodanjälkeisenä pula-aikana talossa toimi viipurilaisen siirtolaisen pitämä lyhyttavarakauppa.

Päärakennus on nurkkakiville rakennettu pitkänurkkainen hirsirakennus. Talossa on neljä peräkkäistä huonetta, joten sitä on todennäköisesti laajennettu yhdistämällä kaksi
paritupaa. Ikkunat ovat vanhat 6-ruutuiset ns. empireikkunat ja osassa on vielä vanhaa puhallettua lasia. Kahdesta lasikuistista isompaa koristaa erikoinen ruusuikkuna, jollaisia yleensä nähdään isommissa taloissa, kuten Luopioisten entisessä kunnantalossa.

Untola on ympärivuotisessa käytössä nykyisten omistajien toisena kotina. Talon pihapiirissä on säilynyt vanhanajan leima, joka tuottaa iloa paitsi paikan asukkaille myös monelle ohikulkijalle. Pihapiiri on eheä: taustalla on tummaksi patinoitunut aitta ja keskellä pihaa kasvavat vanhat omenapuut. Perinteiset juhannusruusut rajaavat pihan raittitiehen.